12

– Dani Permakulturnog rada na farmi UG Nešto Više

17.06.2016. šesnaest sretnih učesnika danas je provelo jedan lijepi, konkretni permakulturni dan. Sutra nam se pridružuju i novi učesnici, a za sada nas ima iz Sarajeva, Banja Luke, Zagreba i Mostara, ali i iz SAD-a, Bahama i Kine.
Ivan je na početku održao teoretski dio, na kojem smo učili o podignutim i močvarnim gredicama, a zatim smo se podijelili u tri tima, koji su radili na dogovorenim zadacima.
Za ručak smo imali odličnu zeljanicu koju su nam darovali iz Narodne kuhinje – divno ste nas obradovali, a pita je bila svjetska. I, onda smo, naravno, bolje i radili.
Dok su dva tima prionula na poslove na dvije različite lokacije, tim Kechum – Micaela – Atarah – Linying su nam pipremile odličnu povrtnu čorbicu od povrća kojeg su ubrale na imanju.
U toku dana su nas posjetili i Bojan i Snežana iz CERD-a Banja Luka, koji su kroz svoj projekat Civilno društvo i ruralni razvoj (podržanog od švedske organizacije We Effect) financijski podržali ovu radionicu. Kratko su obišli sadržaje na farmi, te će nas i sutra posjetiti. Navratili su nam i naši dragi bivši praktikanti, Edin i Haris, da doprinesu radosti današnjeg dana.

18.06.2016. subota, nevjerovatan dan, od 8 h do 22 h, pun otkrića, zabave, rasprave, dobre hrane i sjajne energije. Danas nas je bilo preko 30 na imanju: 23 sudionika na radionici, te 10ak gostiju kroz dan.
Dvije podignute gredice su gotovo završene, posađeno je nekoliko stabala oraha, katalpi i paulovnije, a močvarna gredica (prva komora) je nastanjena prekrasnim rogozima, a zatim je testirana – i radi! Uh, kako smo radosni zbog toga!
Dan je bio izuzetno vruć. ali nismo se predavali!
Zahvale svakom živom biću koje je danas disalo i privređivalo na farmi! Sjajna je atmosfera zajedništva, stvaranja i razmjenjivanja ideja – kad su ljudi odlučni da zajedno postignu zacrtani cilj.
Hvala Salihu, Amiru, Jeleni, Safeti i Željki na sjajnom ručku: grilano povrće i salate su bile izvanredne! (nije loša bila ni čorba od lobode, samo da je više bilo).
Hvala Aniti, koja nam je preko Maria poslala slasne kolače od višnje, te sokove od zove i cvijeta kadulje. Baš smo se dobro osladili.
Svi naši USA 2016 interni na farmi danas – vrijedni kao pčelice – bilo vas je zadovoljstvo uključiti u aktivnosti <3
19.06.2016. zadnji dan radionice i najizazovniji. Kako nas je jučer mučila vrućina, danas smo se borili sa kišom, pa smo većinu dana prilično mokri i umorni radili na zacrtanim ciljevima.
Izrađena je i treća podignuta ključ gredica, posađena su 23 nova stabla (katalpe, glicinije, lozice, paulovnije, orasi i bagremi), ukopano je jedno bure za skupljanje kišnice koje će lagano kroz sitne rupice otpuštati vodu…
Ekipa je potrošila i zadnji atom snage kako bi se sav posao obavio do kraja radionice, usprkos zamoru, vlagi i kiši koja je padala većinu dana.
Zahvaljujemo sjajnom instruktoru Ivanu Gregov, koji nas je uputio u finese izrade i korištenja močvarne gredice, te povišenih ključ gredica. Bilo nam je zadovoljstvo još jednom učiti od tebe, a svakako se nadamo da će se naša suradnja nastaviti na nekim novim zamislima i permakulturnim radionicama.
Zahvaljujemo svim našim vrijednim učesnicima na radionici: beskrajno nam je važan vaš doprinos i trag koji ste ostavili na farmi. Nadamo se da se uskoro opet vidimo, ovdje, ili na nekim od vaših projekata ili vrtova.
Jedan lijepi, permakulturni pozdrav svima!

Komentariši