tesliceuveki

– U Tesliću održana radionica „Pisanje projekata po EU metodologiji“

tesliceuveki1tesliceuveki2Radionica „Pisanje projekata po EU metodologiji“ održana je 28. februara i 1. marta 2014. u prostorijama osnovne škole u Đulićima, opština Teslić.
Radionicu je vodio Velibor Sudar iz Udruženja građana „Nešto Više“.
Po završetku treninga, učesnici trebaju biti upoznati sa metodologijom razvoja projektne aplikacije koja odgovara zahtjevima EU fondova. Treningom su obuhvaćena slijedeća poglavlja: šta je potrebno učiniti prije pisanja projektne aplikacije; koraci pri razradi projektne ideje u projekat; šta je projektni ciklus i njegovih 6 faza; komponente prijedloga projekta; opis problema ili potrebe, drvo problema; ciljevi: opšti i specifični i kako ih definisati; očekivani rezultati; indikatori; sredstva verifikacije; ciljne grupe i korisnici projekta; evaluacija i metode evaluacije; tabela aktivnosti; razvoj budžeta.

Drugog dana treninga prezentirana je matrica logičnog okvira te su definisani pojedinačni koraci u popunjavanju matrice.

Budući da se većina učesnika treninga na samom početku izjasnila kao početnici u razvoju i pisanju projekta, trening je krenuo od bazičnih pojmova i definicija, koje su u toku treninga razvijane dalje.
U toku treninga prezentirani su konkretni primjeri, odnosno pokazani neki od projektnih prijedloga koji su finansirani od strane EU, kako bi učesnici mogli steći dojam o obimu i kompleksnosti jednog takvog projektnog prijedloga.
 Treningu su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija iz Teslića, predstavnici Udruženja distrofičara, kao i nekoliko samostalnih poljoprivrednih proizvođača s područja nekoliko MZ opštine Teslić (ukupno 22 učesnika).
 Metodologija treninga je uključivala i rad učesnika u malim grupama na definisanju elemenata projektnog prijedloga na teme koje su učesnici definisali na rješavanju problema i potreba identificiranih od strane samih učesnika.
Teme od interesa su: povećati stopu učešća mladih u lokalnim strukturama vlasti; poboljšati informatičku pismenost osoba sa invaliditetom; promovisati razvoj voćarstva i saradnju voćara i pčelara u Opštini Teslić.
Učesnici su pokazali interes kroz interakciju na samom treningu i u radu u malim grupama. Nekolicina projektnih ideja se iskristalisala tokom dva dana treninga, na kojima učesnici namjeravaju nastaviti raditi.
Udruženje građana ”Nešto Više” u partnerstvu s Udruženjem građana ”Modus” iz Teslića je pokrenulo projekat koji ima za cilj uspostaviti online Resursni centar.
Projekat je podržan u okviru LOD III projekta kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a sprovodi UNDP.

Komentariši