Zepce_1

– Studijska posjeta Udruzi poduzetnika i poslodavaca (UPIP) Žepče, 07.02.2014.

Zepce_2Zepce_3Zepce_4
Studijska posjeta UPIP Žepče organizirana je za osoblje Nešto Više i partnerskih organizacija – Centra za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Mostar i Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru s ciljem upoznavanja s primjerima dobre prakse i istraživanja mogućnosti saradnje. U studijskoj posjeti je učestvovalo 6 osoba.
Kao izuzetno važan segment naglašen je aganžman Udruge kroz praćenje tržišnih kretanja, tj. identifikovanje ponude i potražnje te iznalaženje najboljih i najprofitabilnijih načina plasmana proizvoda za sve korisnike mreže pod-sektora ljekovitog i aromatičnog bilja BiH, koja broji oko 2000 članova (podržana od strane EU kroz projekat Agromap network).
Također, interesantan je i rad agronomske savjetodavne službe Udruge, kojom se pružaju usluge podrške u iznalaženju rješenja za sve eventualne probleme poljoprivrednih proizvođača, bilo na mjestu proizvodnje, ili putem organiziranja raznih edukacija. Služba pokriva 4 općine i do sada ima preko 100 korisnika. Udruga trenutno radi na realizaciji prekograničnog projekta gdje je na području Sisačko-moslavačke Županije, R Hrvatska, organizirana mreža po uzoru na već postojeću mrežu u BiH, sa sličnim planovima i ciljevima.
Nakon upoznavanja sa radom Udruge učesnici su obišli destileriju u kojoj se vrši destilacija eteričnog ulja matičnjaka (Melissa officinalis) na destilatoru koji su uposlenici Udruge konstruirali unapređenjem postojeću tehnologiju, a time su osigurali 40% veću iskoristivost sirovine. Sve proizvedene količine ulja matičnjaka se izvoze za SAD. Razgovaralo se i procesu organske certifikacije zemljišta, nasada i postupka prerade, čime je osigurano da proizvedeno eterično ulje matičnjaka ima organski certifikat, a time je značajno povećana prodajna cijena.
Učesnici su obišli pedološku laboratoriju, hladnjaču kapaciteta 300m3 te ostale prateće objekte smještene u krugu Agro-inkubatora UPIP Žepče.
Posjeta je rezultirala interesom za daljom suradnjom, prvenstveno u razmjeni tehničkih, praktičnih i naučnih informacija, kao i umrežavanje s ciljem uspješnijeg prevazilaženja zajedničkih problema.

Komentariši