nv-logotip

– Program Internacionalnih Sportskih Inicijativa

SportsUnited_logoCIEDDepartment_logoThe International Sports Programming Initiative is financed by SportsUnited of the United States   Department  of State Bureau of Education and Cultural Affairs and the United States Embassy.
Program Internacionalnih Sportskih Inicijativa (2012 – 2013): Jedan od ciljeva ovog programa je promovisanje međukulturalnog razumijevanja i saradnje kroz razvoj košarke u Bosni i Hercegovini.  Finansiranje ovog programa je omogućila vlada Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Državni Biro za obrazovanje i kulturu i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu putem programa SportsUnited of the United States. Program realizuje Centar za Međukulturalno Obrazovanje i Razvoj, Univerziteta Georgtown iz Washington-a, u saradnji sa bosanskohercegovačkim partnerom, Udruženjem  građana „Nešto Više“.
Ciljna grupa Programa su mladi lideri od 14 do 17 godina, učenici srednjih škola, koji treniraju košarku, kao i njihovi treneri i nastavnici. Za ovaj Program će biti izabrano 12 škola i/ili klubova (u daljem tekstu institucije), i 36 omladinaca i omladinki (18 omladinaca i 18 omladinki), članova izabranih institucija.
Vrijednost Programa: 116 527,50 KM.
Program će biti relizovan kroz tri faze:
Prva faza: Košarkaški kamp u BH, za ovaj kamp će biti izabrano ukupno 12 institucija. Svaka od izabranih institucija će na kamp poslati trenera/ nastavnika i tri omladinca/ke uzrasta 14-17 godina, učenike srednjih škola. Na ovom kampu će biti prisutno osam trenera is SAD-a, koji će prenositi svoja znanja omladincima i njihovim trenerima.
Duga faza: Put u SAD-e. Dvanaest izabranih trenera/nastavnika će ići u SAD i provesti dvije sedmice u košarkaškim kampovima, gdje će sticati nova znanja iz oblasti sporta i razvoja omladinskog liderstva.
Treća faza: Svaki od trenera, po povratku iz SAD-a, će imati priliku da razvije i realizuje vlastiti projekat, koji će biti podržan do iznosa od 1.000 USD.

 

Komentariši