Okrugli_sto

– Okrugli sto “Pravna regulativa i olakšice za poslodavce prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom”

Okrugli_sto_2LOGO-Inkluzija
Neprilagođen javni prijevoz, arhitektonske barijere, predrasude društva, nedostatak informiranosti i edukacije, te neosjetljivost poslodavaca (javnog i privatnog sektora) samo su neki od problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću prilikom pronalaska zaposlenja, zbog čega je Udruženje građana “Nešto više” organiziralo okrugli sto na temu “Pravna regulativa i olakšice za poslodavce prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom” održanog u srijedu 21.03.2012. u Ovalnoj sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Okrugli sto organiziralo je Udruženja građana “Nešto Više” u okviru projekta “Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom”, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.  Cilj ovog projekta je pravovremeno informisati javnost, uključujući relevantne institucije vlasti, postojeće i potencijalne poslodavce (biznis sektor), organizacije civilnog društva i medije o principima nediskriminacije osoba sa invaliditetom (pravo na obrazovanje, pravo na zapošljavanje i rad osoba sa invaliditetom). Također, ovim projektom nastoji se povećati konkurentnost osoba sa invaliditetom na tržištu rada i mogućnost njihovog zapošljavanja na području Kantona Sarajevo.

Učesnicima su se na samom početku obratili Aleksandar Bundalo, izvšni direktor Udruženja građana „Nešto Više“, gđa. Jantine van Bakel, prvi sekretar Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, Miroslav Živanović, zamjenik Gradonačelnika Grada Sarajeva.
Nakon toga su uslijedile prezentacije:
Ispred Udruženja građana „Nešto Više“ Belma Hadžimahmutović, projekt menadžer i Jelena Backović, projekt asistent prezentirale su  projekt „Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom“
Direktor Centra za poslovnu edukaciju, Multicom d.o.o (www.cpe.ba) , gosp. Emir Hulusić, govorio je o značaju informatičke edukacije za osobe sa invaliditetom i kompetecije na tržištu rada, dok je Šejla Hrustemović, PR Fonda, prezentirala  Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i Zakonsku regulativu i povlastice za poslodavce koji upošljavaju osobe sa invaliditetom (www.fprzoi.ba) .
Belma Karkelja Omerović, direktorica prvog socijalnog poduzeća USPON d.o.o je govorila o ulozi USPON-a d.o.o. u posredovanju pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom – dosadašnjim iskustvima, te predstavila Vodič za poslodavce i web portal www.uspon.ba. Mirza Jašarević, projekt koordinator ispred Centra za razvoj i podršku (www.crp.org.ba) , predstavio je iskustva ove organizacije vezano za projekte osposobljavanja i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u BIH – Koalicije „Mogu, hoću, znam!“ Na skupu u dijelu predviđenom za diskusiju je bilo govora o ulozi nadležnih institucija u ovoj problematici, mogućnostima koje mogu učiniti organizacije civilnog društva, ulozi medija u promociji ovakvih projekta, ulozi poslodavaca, kao i o mnogim drugim temama. Na kraju su izvedeni zaključci i preporuke koje mogu poslužiti za unapređenje cjelokupne situacije u ovoj oblasti.

Komentariši