sarajevo_7_mart_I

– U Sarajevu održan završni okrugli sto o mjerama podrške lokalnih vlasti adaptaciji na sušu

sarajevo_7_mart_IIsarajevo_7_mart_III
Završni okrugli sto o mjerama podrške lokalnih vlasti adaptaciji na sušu organiziran je u okviru projekta “Izgradnja kapaciteta poljoprivrednih biznisa u BiH u adaptaciji na sušu”, koji zajedno realiziraju Centar za razvoj i podršku iz Tuzle i Udruženje građanja “Nešto Više”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 350.000 dolara, od čega je USAID osigurao 306.364 dolara ili 87,5% od ukupnog iznosa.
U periodu od novembra 2011. do marta 2012. održano je ukupno 10 okruglih stolova o prioritetima u borbi protiv suše. Poljoprivrednici, poljoprivredne zadruge, predstavnici općina s područja sjeveroistočne Bosne, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona, FBiH i RS na tim su okruglim stolovima raspravljali o mjerama podrške lokalnih vlasti adaptaciji poljoprivrednih biznisa na sušu.
Na okruglom stolu održanom u Sarajevu 7. marta 2012. učestvovao je i Direktor Misije USAID-a u BiH g. Allan Reed, koji je izdvojio pripremu na sušu i borbu protiv suše kao strateške prioriteta USAID-a. Predstavnici oba entitetska Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predstavili su podršku koju njihova ministarstva pružaju poljoprivrednicima u ovoj oblasti. Predstavnica BiH Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa naglasila je napore koje to ministarstvo ulaže u usaglašavanje entitetskih Pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji. Ana Bašić iz Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva najavila je uvođenje besplatne info linije, putem koje će građani moći dobiti odgovore na pitanja u vezi s Pravilnikom. Predloženo je da se pitanja i odgovori objave na web stranici Ministarstva.

Komentariši