VodeLogo

– U Mostaru obilježen Međunarodni dan voda

U Mostaru je 22. 3. 2012. održan radni skup pod nazivom “Voda i hrana” povodom 22. marta/ožujka, Svjetskog dana voda.
Obilježavanje ovog praznika određeno je usvanjanjem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u decembru 1992. Podatak da je samo jedan posto svih voda na Zemlji podobno za piće, dok čak 97 posto čine mora te dva posto ledenjaci, dovoljno je snažan da bi svako od nas spoznao nužnost brige o vodi, bez koje bi se svaki oblik života na Zemlji ugasio.
U mnogim su dijelovima svijeta količine pitke vode tolike da više simboliziraju siromaštvo nego bogatstvo. Pitke vode u mnogim područjima svijeta ne samo da nema dovoljno nego je njezina nestašica gotovo zastrašujuća. Nestašica pitke vode naročito je izražena u mnogim nerazvijenim zemljama u kojima zdrave vode nema ni za piće ni za proizvodnju hrane.
Radni skup pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizirala je Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar.
Direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora Damir Mrđen rekao je kako već tradicionalno agencije za vode u BiH zajedno s resornim ministarstvima organiziraju radne skupove kojima obilježavaju Svjetski dan voda: “Ovakvim radnim skupovima pokušavamo potaknuti dodatno cijeli niz pitanja i brigu cijelog čovječanstva kako bi se osigurala dovoljna količina vode odgovarajuće kvalitete za potrebe prehrane stanovništva.”
Velibor Sudar iz Uduženja građana Nešto Više na skupu je prezentirao upravo završeni projekat “Izgradnja kapaciteta poljoprivrednih biznisa u BiH u adaptaciji na sušu”, koji je sredstvima USAID-a realiziran u partnerstvu sa Centrom za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle.

Komentariši