Holland_logo

Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom

Holland_logo
LOGO-Inkluzija
Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom (OSI) (15.12.2011 – 15.09.2012.): Projekat će se fokusirati na mlade nezaposlene osobe sa fizičkim invaliditetom u gradu Sarajevu, u dobi od 18 do 40 godina, kako bi se primjenom inovativnog modela neformalne edukacije promovirali i poticali primjeri dobre prakse socijalne inkluzije koji dugoročno mogu utjecati na buduća sistemska rješenja u obrazovanju i zapošljavanju ove populacije. Osobe sa invaliditetom imaju veliku potrebu za učešćem u neformalnoj edukaciji, ali zbog nedostatka informacija, ponude i sredstava, te arhitektonskih barijera i neprilagođenog javnog transporta, uglavnom su spriječeni da kao jednaki participiraju u društvenim tokovima. Projekat je podržan od strane Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.
Vrijednost projekta: 79.263,49 KM.

Naziv projekta: Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom

Lokacija/Opštine: Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Stari Grad NOVO!!! – Dana 31.01.2012. uz suglasnost donatora, donijeli smo odluku da se za učešće na projektu mogu prijaviti osobe sa invaliditetom iz svih devet opština Sarajava (Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Hrasnica, Trnovo, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, i Stari Grad)

Oblast: Ljudska prava/manjine

Implementator projekta: UG „Nešto Više“

Donator: Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH

Vrijednost projekta: 79.263,49 KM

Trajanje projekta: 15.12.2011 – 15.09.2012. (9 mjeseci)

Glavni cilj projekta: Senzibilizirati društvo, uključujuči privatni i javni sektor na području Grada Sarajeva, kroz podizanje svijesti o socijalnoj uključenosti i nivou zapošljivosti osoba sa invaliditetom na tržištu rada u Sarajevu.

Specifični ciljevi projekta:

–         Podići svijest javnosti, uključujuči privatni i javni sektor na području Grada Sarajeva, vezano za potrebe osoba sa invaliditetom.

–         Ohrabriti i potaći 30 nezaposlenih osoba sa fizičkim invaliditetom ili sa poteškoćama u kretanju da se prijave za učešće u novom inkluzivnom modelu neformalnog obrazovanja.

–         Educirati i opismeniti 30 nezaposlenih osoba sa invaliditetom u oblasti Informacionih tehnologija na području Grada Sarajeva.

–         Dodatno osnažiti 30 nezaposlenih osoba sa fizičkim invaliditetom na području Grada Sarajeva putem edukacije iz osobnih životnih vještina i specifičnih vještina (razvijanje projektnih prijedloga/izrada poslovnog plana).

Direktni korisnici projekta: 30 nezaposlenih mladih osoba sa fizičkom vrstom invaliditeta (korisnici invalidskih kolica ili drugih ortopetskih pomagala za kretanje), u dobi od 18-40 godina, koji žive na području Grada Sarajeva i prijavljene su na  jedan od biroa za zapošljavanje.  Minimalno 50% korisnika projekta će biti žene.

Ciljne grupa projekta/ostale zainteresirane strane u projektu s kojima će se zaključiti sporazum o saradnji:

  • Vladine institucije (devet biroa za zapošljavanje, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Institucija ombudsmana za ljudska prava u BIH, predstavnici relevantnih ministarstava).
  • Nevladine organizacije Udruženja, organizacije, savezi i sl. čije se djelovanje zasniva na članstvu OSI, kojima će se ovaj model osnaživanja OSI ponuditi na korištenje bez naknade, te koji će biti u prilici da koriste stečene vještine korisnika projekta u svojim organizacijama (Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo, Udruženja oboljelih od cerebralne paralize Kantona Sarajevo,  Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo, Savez  udruženja za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom SUMERO, Centar za razvoj i podršku Tuzla, ACED Banja Luka).
  • Biznis sektor – poslodavci, koji zapošljavaju ili će biti u prilici da zaposle OSI koje posjeduju specifične vještine i znanja (npr. USPON d.o.o. primjer dobre prakse).
  • Centar za poslovnu edukaciju Sarajevo, koji će se moći promovirati kao inkluzivna poslovno-edukativna institucija i u čijim će prostorijama biti organizirane sve aktivnosti projekta vezano za obuku u oblasti informacionih tehnologija.
  • Privatni ili javni prijevoznici sa kojima će se dogovarati prijevoz korisnika projekta na/sa obuke; očekuje se senzibiliziranje dijela poslovnog sektora u oblasti transporta.

 

Očekivani rezultati projekta:

1.      Unaprijeđena socijalna inkluzija 30 nezaposlenih osoba sa invaliditetom (OSI) na području Grada Sarajeva.

2.      Osnaženi kapaciteti 30 nezaposlenih osoba sa invaliditetom na području Grada Sarajeva kroz certifikaciju IT treninga, treninga u oblasti životnih vještina za razvoj projekata/poslovnih planova, poboljšana mogućnost zapošljavanja za ovih 30 korisnika projekta.

3.      Razvijeni trening materijali za razvoj vlastitih životnih vještina i vještin aza razvoj projektnih prijedloga/poslovnih planova

4.      Poboljšan način informiranja i senzibiliziranja javnosti odnsono dijela privatnog i javnog sektora na području Grada Sarajeva kroz promociju vrijednosti socijalne inkluzije.

5.      Promovisanje pozitivnih praksi za poslodavce kroz primjer zapošljavanja jedne osobe sa invaliditetom u Udruženju građana „Nešto Više“ i zapošljavanje najmanje jednog korisnika projekta kod drugog poslodavca.

 

 

 

Komentariši