popovo_I

Održiva proizvodnja mladog krompira u Popovom polju

popovo_Ipopovo_IIOdrživa proizvodnja mladog krompira u Popovom polju ((od septembra 2011 do aprila 2012): Udruženje građana Nešto Više je s Općinom Ravno potpisalo ugovor o najmu 0,5 ha poljoprivrednog zemljišta na period od 5 godina. Svrha projekta je pokrenuti održivu poljoprivrednu proizvodnju mladog krompira u Popovom polju, Općina Ravno u sezoni 2011/2012 na površini od of 0,5 ha (5.000 m2). Sva proizvedena količina mladog krompira bit će prodata poduzeću Agroneretva d.o.o. Mostar, koja je afirmirani izvoznik voća i povrća, prvenstveno mladog krompira u Norvešku.
Student završne godine Agronomskog fakulteta će voditi proces uzgoja krompira, od jesenje pripreme zemljišta do berbe/žetve. Za taj angažman osigurat će mu se mjesečna stipendija za vrijeme trajanja projekta. Direktni korisnici projekta su student Agronomskog fakulteta i lokalni poljoprivrednici, koji će imati priliku dobiti kratkotrajne sezonske poslove. Indirektni korisnici su poljoprivrednici iz Popovog polja, kojima je ovaj projekat primjer održive poljoprivredne proizvodnje. Projekat je podržan od strane The Whalen Family Foundation.
Vrijednost projekta: 9.430,00 KM.
  1. Opšti cilj projekta je stvoriti preduslove za održivo bavljenje poljoprivredom u Popovom polju osiguravanjem sredstava za primjenu suvremenih tehnika zemljoradnje, kao i pronalaskom tržišta za mladi.

 

  1. Očekivani rezultati :

–          Najmanje 5.000 kg (5 tona) mladog krompira proizvedeno i prodato poduzeću Agroneretva;

–          Osigurana mjesečna stipendija za studenta Agronomskog fakulteta za vrijeme trajanja;

–          Model održive proizvodnje mladog krompira promoviran kao primjer među lokalnim poljoprivrednicima.

 

  1. Trajanje projekta: 8 mjeseci (od septembra 2011 do aprila 2012)

Komentariši