studpos1

– Druga studijska posjeta primjerima dobre prakse u borbi protiv suše održana 28 i 29. 11. 2011.

studijposj2studpos3
Druga studijska posjeta za poljoprivrednike iz sjeveroistočne Bosne organizirana je 28. i 29. 11. 2011. godine. Ukupno 98 poljoprivrednika iz 6 partnerskih zadruga: Brka, Brka-Brčko; Agrokoraj, Koraj; Voćar, Glumina-Zvornik; Gračanka, Gračanica; PMG VIP, Gradačac; i Prunus Zvornik, sudjelovalo je u studijskoj posjeti, uz nekolicinu predstavnika lokalnih vlasti.
Nakon posjete oglednoj farmi u Gračanici, finansiranoj od strane USAID-a kroz projekat „Izgradnja kapaciteta adaptacije na sušu u agro-biznisu”, studijska posjeta je nastavljena posjetom susjednoj Hrvatskoj.
Posjećeni su sistemi za navodnjavanje PIK Agrokor (Uzgoj povrća) u Vinkovcima i voćnjak Hlad d.o.o. u Slavonskom Brodu. Tokom posjete Vinkovcima, poljoprivrednici su imali priliku posjetiti i novi pogon za skladištenje i pakiranje svježeg i smrznutog povrća PIK-a Agrokor. U konačnici, poljoprivrednici su posjetili i vinogradu Zdjelarević nadomak Slavonskog Broda.
Ovom posjetom poljoprivrednici su imali priliku uvjeriti se da su sistemi za navodnjavanje izgrađeni kroz projekat koji podržava USAID u skladu sa suvremenim trendovima borbe protiv suše i efikasnog korištenja ograničenih količina vode.

Komentariši