gracanica1

– G. Allan Reed, direktor misije USAID-a u BiH, svečano pustio u rad ogledni sistem za navodnjavanje na području opštine Gračanica

gracanica2gracanica3
G. Allan Reed, direktor misije USAID-a u BiH, prisustvovao je 21.10.2011. godine ceremoniji promocije projekta koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), pod nazivom “Izgradnja kapaciteta poljoprivrednih biznisa u adaptaciji na sušu”. Ovom prilikom, g. Reed je uz prisustvo ostalih zvanica, svečano pustio uz rad ogledni sistem za navodnjavanje koji je instaliran na području opštine Gračanica.
Cilj pomenutog projekta je da doprinese jačanju kapaciteta sektora prozvodnje voća i povrća u BiH i oblasti adaptacije na sušu koja se javlja kao posljedica globalnih klimatskih promjena. Projekat uključuje osnaživanje poljoprivrednih zadruga i njihovih farmera u upravljanju mjerama adaptacije na sušu, kao i jačanje kapaciteta resornih ministarstava. Ukupna vrijednost projekta je 350,000 $ od čega USAID finansira 306,364 $. Projekat realiziraju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle i Udruženje građana Nešto Više.
Ogledni sistem za navodnjavanje koji je ovom prilikom pušten u rad je jedan od ukupno šest oglednih sistema za navodnjavanje koji su instalirani na području sjeveroistočne BiH u okviru projekta, a bit će korišteni i u svrhu praktične obuke poljoprovrednih proizvođača na temu adaptacije na sušu.
Pored g. Reeda, prisutnim gostima i medijima su se obratili predstavnici CRP-a: Alenka Savić, Darko Ivanić i Almir Zulić; predstavnik Udruženja Nešto Više Velibor Sudar; načenik Opštine Gračanica Nusret Helić, kao i predstavnik poljoprivredne zadruge Agrokoraj iz Koraja, Zijad Smajić, u ime korisnika projekta.

Komentariši