int-volunter-day

– Održan drugi sastanak radne grupe za zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana volonterizma (MDV) u BiH (5.12.2011.)

Predstavnici UGNV, Belma Hadžimahmutović i Adem Lisičić, prisustvovali su drugom po redu sastanku radne grupe koju čine nevladine organizacije i institucije sa područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Cilj je da se udruženim snagama: izradi kvalitetan plan i program za zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana volonterizma u BiH, obezbjede sredstava, organizira i medijski proprati događaj kako bi se podigla svijest građana o značaju volonterizma. Formirane su tri radne grupe za razvoj detaljnih planova za: Centralnu manifestaciju u gradu, Volonterske akcije i Zagovaranje za Zakon o volonterizmu.
Aktivnosti koje se predvide planom bi se odvijale u periodu od 1 – 4. decembra, a 5.12.2011.g. bi bila organizirana centralna manifestacija. Inicijativu je pokrenula s. Magdalena Schildknecht iz UG NARKO-NE, a pridružile su se sljedeće organizacije/institucije: NVO ALTRUISTA ˝SVJETLO˝, ASOCIJACIJA ˝XY˝, KJU ˝Porodično savjetovalište˝, SAVJET MLADIH GRADA I. SARAJEVO, INSTITUT ZA RAZVOJ MLADIH KULT, INFOHOUSE, ONAuBIH, ˝Sunce˝, UN Volonteri, Ured koordinatora za reformu javne uprave i UG „Nešto Više“. Nove organizacije koje žele da se pridruže su dobrodošle.
Nadamo se da će civilno društvo u BIH pokazati da može zajedničkim djelovanjem promovisati volonterizam i potaknuti građane da i sami budu volonteri. Više informacija o MDV: http://www.worldvolunteerweb.org/intl-vol-day.html

Komentariši