r1

– Ambasador Kraljevine Norveške g. Jan Braathu posjetio Općinu Ravno i usjeve lubenice u Popovom polju

U petak 24.juna 2011, ambasador Kraljevine Norveške, g. Jan Braathu, posjetio je Općinu Ravno, gdje je održan sastanak u u uredu načelnika Općine Ravno, g. Andrije Šimunovića. Na sastanku su učestvovali i načelnik Opštine Ljubinje, g. Vesko Budinčić; generalni direktor norveške Fondacije za inovacije u biznisu, g. Jon Steinar Ostgaard; predstavnik Centra za razvoj Hercegovine (CRH) iz Trebinja, Slobodan Vulešević i predstavnici Udruženja građana „Nešto Više“, Aleksandar Bundalo i Velibor Sudar.

Na radnom sastanku ambasadoru Braathu je prezentiran napredak projekta „Među-entitetska suradnja i integracija lokalnih zajednica Ljubinje i Ravno kroz poljoprivrednu proizvodnju”, kojeg podržava Ambasada Kraljevine Norveške u BiH. Načelnik Šimunović i ostali učesnici zahvalili su ambasadoru Braathu za razumijevanje i podršku ovakvom projektu, koji doprinosi održivom razvoju malih ruralnih zajednica kao što su Ravno i Ljubinje.

Osnovni cilj projekta je omogućiti među-entitetsku suradnju i socio-ekonomski razvoj Ljubinja i Ravnog kroz podršku ekonomskoj, ekološkoj i socijalnoj održivosti putem poljoprivredne proizvodnje i efikasnog korištenja pripadajućih usluga. Partneri na projektu su Opština Ljubinje i Općina Ravno iz Bosne i Hercegovine i norveška neprofitna organizacija „Business Innovation Programs» (BIP), u saradnji sa nevladinim organizacijama Centar za razvoj Hercegovine (CRH) i Nešto Više.

Veći dio sredstava za projekat je osigurala Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, a provedba projekta traje od marta 2011. do marta 2012. godine.

Usjevi besjemene lubenice, zasađeni kroz navedeni projekat u Galičićima, Popovo polje, posjećeni su nakon sastanka. Ambasador Braathu je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom provedbom projekta i podržao napore svih uključenih usmjerene ka uspješnom završetku projekta.

U narednih mjesec dana očekuje se berba, a početkom 8. mjeseca i izvoz prvog šlepera lubenica norveškom kupcu, Bama-Gruppen AS.

Naglašena je potreba uspješne realizacije preostalih aktivnosti, kao što su: nabavka odgovarajuće ambalaže za transport lubenica u Norvešku, prikupljanje dokumentacije potrebne za izvoz, itd.

Komentariši