x1

– Studijska posjeta primjerima dobre prakse u primjeni podrške mjerama adaptacije na sušu organizirana u području Brčkog i Bijeljine 21. juna 2011. godine

x2x3x4Zajednička studijska posjeta primjerima dobre prakse u primjeni podrške mjerama adaptacije na sušu organizirana je u području Brčkog i Bijeljine 21. juna 2011. godine uz učešće 127 kooperanata i članova rukovodstva šest partnerskih zadruga, i to: Brka, Brka-Brčko; Agrokoraj, Koraj; Voćar, Glumina-Zvornik; Gračanka, Gračanica; PMG VIP, Gradačac; i Prunus Zvornik.  Studijska posjeta je ujedno bila i prilika za stručnog savjetnika Stevana Mesarovića da održi 15. praktično stručno savjetovanje za poljoprivrednike s ciljem povećanja kapaciteta u borbi protiv suše.

Posjećena su slijedeća mjesta:

–     Voćnjak u Bukviku, Brčko, ukupne površine od preko 65 ha nasada jabuke, višnje, šljive i breskve. U toku je ugradnja sistema za navodnjavanje na površini do 25 ha, koji kombinira korištenje oborinskih voda i sub-arteškog bunara. Stevan Mesarović, stručni savjetnik, prezentirao je način funkcionisanja sistema za navodnjavanje te pokazao njegove pojedinačne elemente, kao što su: akumulacija, filteri, distributori i slično.

–     Voćnjak kruške viljamovke u Ljeljenči pored Bijeljine sa ukupno 4 100 stabala kruške. Voćnjak je jedan od najsuvremenijih u području Semberije i od samog početka ima instaliran sistem za navodnjavanje kap-po-kap, a primijenjena je i tehnika naoravanja (baulacije) kako bi se osiguralo odvođenje viška vode sa vodonepropusnog tla.

–     Plastenici pored Bijeljine u kojima se uzgajaju paprika, mrkva i drugo povrće. Navodnjavanje kap-po-kap instalirano je u svim plastenicima, a u ljetnjim mjesecima za hlađenje usjeva koriste se i orošivači postavljeni u krovnoj konstrukciji plastenika. Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Opštine Bijeljina, Predrag Jović, pozdravio je učesnike studijske posjete i naglasio podršku koju je Opština Bijeljina osigurala investitoru u projekat izgradnje plastenika, Mladenu Vasiću, a iznosi 40% od ukupne vrijednosti investicije.

Na kraju dana za svih 127 učesnika studijske posjete organiziran je zajednički ručak u Etno selu “Stanišići”.

Komentariši