tuzla_okrugli_sto

– Okrugli sto o volontiranju u Tuzli

Dana 18.02.2011. godine na Univerzitetu Tuzla održan je okrugli sto na temu “Značaj volontiranja za visoko obrazovanje”, a u okviru projekta “Zaposli se volontiranjem – Volontiraj da bi se zaposlio”, podržanog od strane CCI. Okruglom stolu prisustvovali su studenti, predstavnici studenskih udruženja, predstavnici Univerziteta kao i nevladine organizacije koje promovišu volontiranje.

Cilj okruglog stola je bio da se prezentuju vrijednosti volontiranja (put do zaposlenja, način na koji se može rješavati problem socijalne inkluzije, njegova funkcija u podsticanju aktivizma građana, kreiranje kohezije zajednice, ekonomska vrijednost), te da se istakne značaj volontiranja za studente kao što su priprema za tržiste rada, podsticanje njihovog aktivizma, te promovisaanje pozitivnih vrijednosti u društvu. Prisutnima su prezentovani i primjeri volonterskih angažmana koje UG Nešto Više i OKC već godinama uspješno implementiraju.

Diskutovano je  i o postojanju zakonske osnove koja daje mogućnost da se uz pismene, usmene i praktične ispite jednim dijelom i volonterski rad može uzeti u obzir prilikom formiranja ocjene, pod uslovom da se volonterski angažman uklapa u polje kojim se bavi studijski predmet.

Veliki broj medija je popratio ovaj događaj (TV Tuzla, BHR1, RTVTK, Radio Slobodna Evropa, Tip.ba  i drugi).

Komentariši