neum

– LEAP-i u Berkovićima i Neumu

berkDana 14. i 15. februara uposlenici UG Nešto Više ispred konzorcija CRP i NV, Vanja Sudar i Adem Lisičić su posjetili opštine Neum i Berkovići gdje su održali sastanke sa  opštinskim LEAP timovima.  Konzorcij CRP/NV  je angažovan da daje konsultantske usluge na projektu Tehničke podrške općinama da razviju Lokalne Okolišne Akcione Planove (LEAP).

Rezultati ovog sastanka su definisan plan aktivnosti LEAP koordinatora i opštinskog LEAP tima, definisan plan promocije svih elemenata vezanih za LEAP dokument, formirana lista članova i institucija koje će biti pozvane za učešće u izradi LEAP-a u formi okvirne radne grupe.

Sastancima je bio nazočan i UNV volonter.

MDG-F program Očuvanje okoliša i klimatske promjene: „Standardizacija upravljanja okolišem: povezivanje lokalnih i državnih aktivnosti u BiH“ je trogodišnji program koji zajednički provodi pet UN agencija: UNDP, UNV, UNEP, FAO i UNESCO, u partnerstvu sa Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvom okoliša i turizma FBiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, opštinama, te organizacijama civilnog društva. Program se finansira sredstvima španskog Fonda za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

Komentariši