LOGOCRK

Razvoj karijere

LOGOCRKCentar za Razvoj Karijere – CRK (2007-2008): CRK je program koji je služio mladim obrazovanim osobama u njihovom profesionalnom napredovanju. Program je pomagao kroz zapošljavanje, stjecanje dodatnih vještina i radnog iskustva. Zaposlili smo sedam osoba, omogućili 26 internšipa (21 za BiH studente iz SAD-a i 5 za BiH studente), pomogli u nostrifikaciji 12 diploma, te omogućili 18 osoba da se profesionalno usavrši. Program je podržan od strane The Whalen Family Foundation.

Vrijednost programa 179 000 KM.

 

 

Program je pokrenut u novembru 2007. godine i trajao je do kraja decembra 2008. godine.

Osnovni cilj Programa bio je da se mladim obrazovanim osobama po završetku studija omogući dobra osnova za pronalaženje posla i zasnivanje radnog odnosa, ili ukoliko su već zaposleni, da im se omogući da putem stručnog usvaršavanja ostvare napredak u svojim poslovnim karijerama. Naročit akcenat je stavljen na studente iz BiH koji studiraju u drugim zemljama: da im se omoguće osnovni uslovi za povratak i započinjanje karijere u BiH.

Svi klijenti su imali priliku  za korištenje sljedećih usluga: pomoć pri nostrifikaciji diploma, planiranje karijere, profesionalni treninzi, internšipi i pomoć pri zapošljavanju.

Ostvareni su sljedeći rezultati:

  1. Pomognuta je nostrifikacija 12 inostranih visokoškolskih diploma,
  2. Realizovano je 18 stručnih usavršavanja (jezici, računari, stručni ispiti…),
  3. Organizovano je 26 interšipa i to: 19 za studente iz BiH koji studiraju u drugim zemljama, 5 za studente iz BiH i 2 interšipa u BiH za američke studente,
  4. Zaposlene su 4 osobe subvencioniranjem zapošljavanja.

Organizacije/institucije sa kojima smo sarađivali pri realizaciji Programa:
Balkan Investment Banka, Filijala Sarajevo; Mostarski teatar mladih, Mostar; Direkcija za Europske Integracije BiH, Sarajevo; Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, Mostar; MIP BiH – Kabinet šefa zamjenice Ministra Inostranih poslova BiH, Sarajevo; Opštinska Organizacija Crveni Krst Mrkonjić Grad; Ministarstvo branitelja HNŽ, Mostar; Alternativna Televizija, Banja Luka; Agencija za ekonomski razvoj opštine Prijedor, PREDA; Liga za zaštitu ljudskih prava i privatne svojine, Trebinje; Euroleasing d.d., Mostar; Muzej Hercegovine, Mostar; JU Dječiji dom ‘Mostar’ Mostar; KBC Securities, Banja Luka; Stomatološka ordinacija “Dr. Mirko Davidović”, Banja Luka; Lijanovići d.o.o., Široki Brijeg; Ustanova ‘Centar za Socijalni rad Grada Mostara’; Raiffeisen Bank d.d., Filijala Pale, Gavrić Komerc, Istočno Sarajevo; DOO Avaz, Sarajevo; Fondacija Mozaik, Sarajevo; Institut za vode, Bijeljina; Green Visions, Sarajevo; Centar Civilnih inicijativa, Sarajevo i ACIPS, Sarajevo.

Komentariši