AgMENTOR – Poziv za iskazivanje interesa PDF Print E-mail
Wednesday, 23 August 2017 08:12
POZIV ZA ISKAZIVANJE INTERESA
za podršku proizvođačima/poduzetnicima iz poljoprivredno-prehrambene industrije u formiranju udruženja, zadruga ili drugih oblika formalnih i neformalnih asocijacija
Kao implementatori aktivnosti AgMENTOR centra podrške za centralnu Bosnu i Hercegovinu, Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija i Udruženje građana “Nešto više” (REZ i UGNV) pozivaju grupe poljoprivrednih proizvođača i/ili poduzetnika (žene i muškarci) iz općina navedene regije, da se prijave za podršku za uspostavljanje i jačanje poslovnih/ruralnih asocijacija.
Cilj ove aktivnosti je pružiti podršku formiranju formalnih i neformalnih grupa zasnovanih na zajedničkim interesima, a koje će im omogućiti zajednički nastup ili zajedničke aktivnosti u svim budućim poslovnim poduhvatima.
Puni tekst poziva, u kojem ćete naći sve potrebne detalje uključujući i spisak općina koje su uključene u ovu aktivnost, možete preuzeti ovdje.
Poziv je otvoren tokom cijelog trajanja projekta odnosno do iskorištenosti sredstava. Sredstva će se dodjeljivati u 4 ciklusa (po dvije inicijative po ciklusu). Svaka prijava važi i za slijedeće cikluse.
Za prvi ciklus, zainteresirana grupa treba popuniti kratki prijavni obrazac koji je dostupan ovdje, te isti poslati na adresu This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i/ili This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it najkasnije do 20.09.2017. godine.
Prijavni obrazac, također, možete dobiti upitom na navedene adrese.
Finalni izbor odabranih grupa izvršit će se najkasnije do 10.10.2017. godine, nakon čega slijedi sprovođenje gore navedenih aktivnosti.
Read more...
 
First AgMENTOR Business Clinic held in Rogatica PDF Print E-mail
Thursday, 17 August 2017 08:40
The goal of this Business Clinic was to provide agricultural sector producers and processors consultancy on marketing and sale, introduction of standards, food production technology and access to new markets.
The first, out of four planned, business clinic was attended by 26 representatives of agribusiness (companies, cooperatives, farms) who, through direct questions to advisors from relevant areas, got concrete answers, as well as suggestions for future successful conduct of business.
Clinic consisted of two parts. During the first one, plenary session, experts from above mentioned areas had the opportunity to present themselves as well as their area of expertise to present agribusiness and go through topics of joint interest. In the second part of the Clinic experts were given separate locations for direct consulting with smaller groups of agribusiness or “one-on-one” consultancy. Groups were created based on the interest of participants for specific areas of expertise.
Additionally, interested producers and processors applied for further consultancy from mentioned areas of expertise.
Business Clinic is one in a series of activities of the USAID/Sweden FARMA II Project that are being implemented to improve market possibilities and linkages for producers and processors from the agro-food industry.
This activity was implemented by Regional Development  Agency for the Central BiH – REZ Agency and Association of Citizens “NESTO VISE”.
.
Read more...
 
DVA NOVA PROJEKTA MAPIRANJA PRISTUPAČNOSTI ŠKOLA ZA OSI PDF Print E-mail
Friday, 04 August 2017 09:13

Udruženje građana je pokrenulo realizaciju ideje da mapiramo stepen pristupačnosti svih škola u BiH za pristup osobama sa invaliditetom (OSI) . Do sada smo mapirali 100 osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo uz podršku USAIDa i Fonda otvoreno društvo BiH. Kako bi smo pokrili i ostale dijelove BiH Američka ambasada u BiH je omogućila da mapiramo škole u Mostaru i Banjaluci a Ministarstvo rada i socijalne politike je obezbijedilo sredstva za mapiranjeu ZE-DO kantonu. Pored mapiranja želimo ponuditi stručna i ekonomična rješenja moguće prilagodbe postojećih škola kako bi škole poslate pristupačnije za OSI. Mapa se nalazi na stranici http://zelimznanje.com/map/ i glavni cilj nam je da omogućimo mladim ljudima, djeci, da mogu da se nesmetano školuju kao i njihovi vršnjaci. Želimo omogućiti njima i njihovim roditeljima da na jednostavan i brz način pronađu školu koja odgovara njihovim potrebama. Na ovaj način roditelji i djeca neće morati da posjećuju svaku školu pojedinačno. Škole će na osnovu idejneg arhitektonskog rješenja znati koliko novca će im biti potrebno za prilagodbu. Škole će imati dobru osnovu za traženje sredstava od nadležnih institucija ili donatora a što će u konačnici omogućiti da mlade osobe sa invaliditetom budu školovanije i samostalnije kroz život.

Read more...
 
POZIV PRAVNIM LICIMA IZ SEKTORA AGRARNE INDUSTRIJE ZA PRIJEM STUDENTA NA STRUČNU PRAKSU PDF Print E-mail
Wednesday, 02 August 2017 08:25

POZIV PRAVNIM LICIMA IZ SEKTORA AGRARNE INDUSTRIJE ZA PRIJEM STUDENTA NA STRUČNU PRAKSU (INTERNSHIP)

Kao implementatori aktivnosti AgMENTOR centra podrške za centralnu Bosnu i Hercegovinu, REZ – Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH i Udruženje građana ''NEŠTO VIŠE'' (REZ i UGNV) pozivaju pravna lica koja posluju ili obavljaju aktivnosti u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i ostalih djelatnosti u vezi sa ruralnim razvojem iz općina/gradova navedene regije, da se prijave kao firme koje će primiti na rad studente i nezaposlene diplomante koji žele steći dvomjesečno radno iskustvo.
Cilj ove aktivnosti je omogućiti poslodavcima da na kratak period dobiju edukovanu radnu snagu iz oblasti koje su im potrebne. Poslodavci nemaju nikakve finansijske obaveze prema primljenim osobama.
Puni tekst poziva, u kojem ćete naći sve potrebne detalje uključujući i spisak općina koje su uključene u ovu aktivnost, možete preuzeti ovdje.
Zainteresovana pravna lica iz oblasti agrobiznisa trebaju popuniti prijavni obrazac koji je prilog ovom pozivu, (ovdje) te isti poslati na adresu This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i/ili This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it najkasnije do 25.08.2017. Prijavni obrazac, također, možete dobiti upitom na nevedene adrese.

Navedena regija uključuje
Read more...
 
POZIV STUDENTIMA I NEZAPOSLENIM ŽENAMA I MUŠKARCIMA SA ZAVRŠENIM FAKULTETOM PDF Print E-mail
Wednesday, 02 August 2017 08:06

POZIV STUDENTIMA I NEZAPOSLENIM ŽENAMA I MUŠKARCIMA SA ZAVRŠENIM FAKULTETOM ZA PRIJAVU NA STRUČNU PRAKSU (INTERNSHIP) U PREDUZEĆIMA U SEKTORU AGRARNE INDUSTRIJE

Kao implementatori aktivnosti AgMENTOR centra podrške za centralnu Bosnu i Hercegovinu, REZ – Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH i Udruženje građana ''NEŠTO VIŠE'' (REZ i UGNV) pozivaju studente i nezaposlene žene i muškarce sa završenim fakultetom (diplomanti) iz općina/gradova navedene regije ,da se prijave za sticanje dvomjesečnog radnog iskustva.
Cilj ove aktivnosti je omogućiti studentima i nezaposlenim diplomantima sticanje dvomjesečnog radnog iskustva. Svi koji budu izabrani, njih najmanje deset, imat će priliku da u periodu od osam sedmica steknu radno iskustvo, radeći u firmama čija je djelatnost u vezi sa agrobiznisom. Poziv je namijenjen studentima i nezaposlenim diplomantima različitih studijskih usmjerenja. Svi izabrani studenti i nezaposleni diplomanti dobit će naknadu za svoj angažman.
Puni tekst poziva, u kojem ćete naći sve potrebne detalje uključujući i spisak općina koje su uključene u ovu aktivnost, možete preuzeti ovdje.
Zainteresovani pojedinci, studenti kao i preduzeća iz oblasti agrobiznisa trebaju popuniti prijavni obrazac koji je prilog ovom pozivu, (ovdje) te isti poslati na adresu This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i/ili This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it najkasnije do 25.08.2017. Prijavni obrazac, također, možete dobiti upitom na nevedene adrese.

Navedena regija uključuje općine/opštine:
Read more...
 
Poziv kompanijama i grupama proizvođača/preduzetnika za učešće na biznis klinici u Rogatici 09.08. PDF Print E-mail
Friday, 28 July 2017 08:17

Kao implementatori aktivnosti AgMENTOR centra podrške za Centralnu Bosnu i Hercegovinu, Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija i Udruženje građana „NEŠTO VIŠE“ pozivaju kompanije i grupe poljoprivrednih proizvođača i/ili preduzetnika (žene i muškarci) iz općina/gradova regije Centralne BiH da se prijave za učešće na biznis klinici 09.08.2017. godine u Rogatici, u prostorijama opštine Rogatica, na adresi: Srpske sloge 81. Cilj ove aktivnosti je omogućiti savjetovanje iz oblasti tehnologije proizvodnje hrane, marketinga i prodaje, kao i uvođenja standarda i pristupa novim tržištima. Na klinici će biti predstavljeni savjetnici iz navedenih oblasti koji će u toku klinike biti dostupni da daju odgovore na pitanja iz svojih oblasti ekspertize. Pored navedenoga, omogućit će se individualni angažman savjetnika u ukupnom trajanju od 6 radnih dana za preduzeća i/ili samostalne proizvođače koji u sklopu samog događaja iskažu interes i popune zahtjev za savjetovanje. Puni tekst poziva, u kojem ćete naći sve potrebne detalje uključujući i spisak općina koje su uključene u ovu aktivnost, možete preuzeti ovdje.

Zainteresovane kompanije i grupe poljoprivrednih proizvođača i/ili preduzetnika (žene i muškarci) treba da popune prijavni obrazac, koji možete preuzeti ovdje, te da ga pošalju na adresu This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i/ili This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it najkasnije do 03. avgusta 2017. godine.

Read more...
 
USAID/Sweden Projekt FARMA II – Najava poziva PDF Print E-mail
Thursday, 27 July 2017 11:56

USKORO NEKOLIKO POZIVA ZA POLJOPRIVREDNA DRUŠTVA, POJEDINCE, NEZAPOSLENE OSOBE I STUDENTE U CILJU POVEĆANJA KONKURENTNOSTI AGROBIZNISA U BOSNI I HERCEGOVINI

USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede – FARMA II pokreće širok spektar aktivnosti koje imaju za cilj povećanje konkurentosti sektora agrobiznisa u Bosni i Hercegovini.

Aktivnost, pod nazivom AgMENTOR centar podrške, omogućit će pristup kvalitetnim i raznovrsnim poslovnim uslugama koje će uticati na rast i razvoj poljoprivrednih proizvođača, njihovih udruženja i zadruga ali i malih i srednjih preduzeća i drugih poslovnih subjekata iz ruralnih područja.

Kao implementatori projekta za centralnu BiH, Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija i Udruženje građana “Nešto više” će biti kontakti preko kojih će akteri imati podršku za unaprjeđenje poslovanja i dostupnost svih informacija vezanih za razvoj poslovnih inicijativa. S tim u vezi uputit će šest javnih poziva od kojih svaki za cilj ima poboljšanje konkuretnosti u oblasti agrobiznisa u Bosni i Hercegovini.

Read more...
 
Permakultura u Mostaru: Jestivi šumski vrt i Upravljanje vodom PDF Print E-mail
Monday, 24 July 2017 08:35
Udruženje građana Nešto Više i socijalno poduzeće EkoDizajn Mostar organiziraju nove, ovoga puta dvodnevne, permakulturne radionice na svom oglednom imanju u Humilišanima kod Mostara.
Prva radionica “Uvod u stvaranje šumskog vrta” će se održati 29/30.07.2017. (subota i nedjelja), a uključiće tehnike stvaranja dizajna šumskog vrta, te eventualno početne korake za pripremu implementacije dizajna konkretnog šumskog vrta koji će se raditi na pomenutom imanju nakon radionice. Šumski vrt, ili kod nas poznat i pod nazivom jestiva šuma, je dizajniranje i stvaranje vrta sa trajnicama, odnosno vrta koji uz minimalno ulaganje energije i rada konstantno donosi hranu na stol.
Druga radionica “Rad sa vodom” će se održati 05/06.08.2017. (subota i nedjelja), a uključiće teme upravljanja vodama na imanjima, izgradnju ponda (jezerca), izradu sistema za tretiranje sive vode, maksimiziranje korištenja vode na zemlji ili u kući/stanu.
Radionice će predvoditi iskusni britanski instruktor permakulture Rakesh Rootsman Rak, koji je također specijalista za šumske vrtove, učitelj joge, homeopata i reggae DJ. Rakesh je predvodio više od 170 tečajeva permakulturnog dizajna, šumskog vrta i dizajna eko sela.
Read more...
 
« Start  Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next   End   »

Page 1 of 50