POZIV STUDENTIKINJAMA I NEZAPOSLENIM ŽENAMA SA ZAVRŠENIM FAKULTETOM ZA PRIJAVU NA STRUČNU PRAKSU PDF Ispis E-mail
Utorak, 17 April 2018 09:48

UGNV poziva studentkinje završnih godina i nezaposlene žene sa završenim fakultetom (diplomantkinje) sa područja Banja Luke, Mostara i Sarajeva da se prijave za sticanje dvomjesečnog radnog iskustva.

Cilj ove aktivnosti je omogućiti studentkinjama i nezaposlenim diplomantkinjama sticanje dvomjesečnog radnog iskustva. Sve prijavljene osobe koje budu izabrane – ukupno njih 30 (Banja Luka 10, Mostar 10, Sarajevo 10), imati će priliku da u periodu od osam sedmica steknu radno iskustvo, radeći u firmama čija je djelatnost u skladu sa njihovom diplomom.
Napomena: Stručna praksa je aktivnost koja nije priznata unutar zvaničnog kvalifikacijskog okvira („radne knjižice“).

Poziv je namijenjen studentkinjama završnih godina i nezaposlenim diplomantkinjama različitih studijskih usmjerenja uz napomenu da će prednosti imati aplikantkinje koje studiraju i/ili imaju diplomu za zanimanja u kojima su žene tradicionalno manje zastupljenje (npr. poljoprivreda, tehnologija i sl.).
Sve izabrane aplikantkinje dobit će naknadu za svoj angažman u ukupnom iznosu od 550 KM uz plaćene poreze na  ugovor o djelu koji će biti sklopljen sa njima. Kompletan TEXT POZIVA POGLEDAJTE OVDJE a PRIJAVNI OBRAZAC SKINITE OVDJE

Više...
 
U Olovu održana treća AgMENTOR biznis klinika na području centralne BiH PDF Ispis E-mail
četvrtak, 12 April 2018 20:37
Cilj ove biznis klinike bio je omogućiti proizvođačima i prerađivačima iz poljoprivrednog sektora savjetovanje iz oblasti marketinga i brendiranja, internet prodaje, uvođenja standarda, te proizvodnje mlijeka i proizvoda od mlijeka.
Na trećoj, od ukupno četiri planirane biznis klinike, prisustvovalo je 27 predstavnika agrobiznisa (firmi, zadruga, gazdinstava i poljoprivrednih udruženja) iz Olova i okoline, koji su kroz direktne upite savjetnicima iz navedenih oblasti mogli dobiti konkretne odgovore, ali i prijedloge za buduće uspješno poslovanje.
Klinika je bila koncipirana iz dva dijela. Na prvom, plenarnom dijelu, eksperti iz navedenih oblasti su imali priliku da prisutnim agrobiznisima predstave sebe i oblast svoje ekspertize, te da prođu kroz teme od zajedničkog interesa. U drugom dijelu klinike eksperti su dobili odvojene lokacije za direktno savjetovanje sa manjim grupama agrobiznisa ili „jedan-na-jedan“ savjetovanje. Grupe su formirane na osnovu interesa samih učesnika za specifična područja ekspertize.
Više...
 
POZIV ZA UČEŠĆE NA BIZNIS KLINICI ZA KOMPANIJE I GRUPE PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 02 April 2018 12:22
POZIV ZA UČEŠĆE NA BIZNIS KLINICI ZA KOMPANIJE I GRUPE PROIZVOĐAČA/PREDUZETNIKA IZ POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENE INDUSTRIJE U OLOVU 10.04.2018. GODINE

I Uvod
USAID/Sweden Projekat razvoja tržišne poljoprivrede - FARMA II pokreće širok spektar aktivnosti koje imaju za cilj povećanje konkurentosti sektora agrobiznisa u Bosni i Hercegovini. Ova aktivnost, pod nazivom AgMENTOR centar podrške, omogućit će pristup kvalitetnim i raznovrsnim poslovnim uslugama koje će uticati na rast i razvoj poljoprivrednih proizvođača, njihovih udruženja i zadruga ali i malih i srednjih preduzeća i drugih poslovnih subjekata iz ruralnih područja. Pored pružanja planiranih usluga, AgMENTOR centar podrške predstavljat će „one stop-shop“ odnosno multifunkcionalnu lokaciju u kojoj će ruralni akteri imati podršku za unapređenje poslovanja i dostupnost svih informacija vezanih za razvoj poslovnih inicijativa.

II Opis aktivnosti: Regionalne biznis klinike za poljoprivredne proizvođače i/ili preduzetnike
Kao implementatori aktivnosti AgMENTOR centra podrške za centralnu Bosnu i Hercegovinu, REZ – Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH i Udruženje građana ''NEŠTO VIŠE'' (REZ i UGNV) pozivaju kompanije i grupe poljoprivrednih proizvođača i/ili preduzetnika (žene i muškarci) iz općina/gradova navedene regije , da se prijave za učešće na biznis klinici koja će se održati 10.04.2018. godine u prostorijama Društvenog centra u Sportskoj dvorani u Olovu, sa početkom u 10:00 sati.
Cilj ove aktivnosti je omogućiti savjetovanje iz brendiranja i marketinga, internet prodaje, uvođenja standarda i proizvodnje mlijeka. Na klinici će biti predstavljeni savjetnici iz navedenih oblasti koji će u toku klinike biti dostupni da  odgovore na pitanja iz svojih oblasti ekspertize.
Pored navedenoga, preduzećima i/ili samostalnim proizvođačima, koji u sklopu samog događaja iskažu interes i popune zahtjev za savjetovanje, te budu odabrani, omogućit će se dodatni individualni angažman savjetnika.

III Način prijave
Zainteresovani trebaju popuniti prijavni obrazac koji se može preuzeti na web adresama www.farmabih.ba ili www.rez.ba / www.nestovise.org , te isti poslati na adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i/ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Prijavni obrazac možete tražiti i direktnim upitom na adrese koje će biti dostupne u ovom pozivu. (Prijavni obrazac download)

IV Vremenske odrednice
Broj mjesta za učešće je ograničen, a zainteresovani trebaju najkasnije do 06.04.2018. godine poslati popunjen obrazac, nakon čega će dobiti poziv sa dnevnim redom ili obavijest ukoliko mjesta budu popunjena. Prednost će se dati prijavama koje prema procjeni imaju bolje uslove da ostvare veće ekonomske efekte (povećanje godišnjeg prometa, prihoda, zapošljavanja...).
Više...
 
Podsticaji za zapošljavanje 52 osobe sa područja opštine Teslić u vrijednosti 156 hiljada KM PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 02 April 2018 10:03
Kao rezultat uspješne saradnje Udruženja građana ”Nešto Više” Sarajevo i Opštinske uprave Teslić, a kroz program “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacije rada – ILO u Tesliću su potpisani ugovori o zapošljavanju 52 osobe sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS u vrijednosti 156.000 KM.
Cilj projekta ”Partnerstvom do novih radnih mjesta” je povećati zaposlenost putem prekvalifikacije nezaposlenih, stvoriti nova radna mjesta i podržati lokalni ekonomski razvoj i reformu tržišta rada u opštini Teslić. Projekat implementira Udruženje građana „Nešto Više“ Sarajevo sa partnerima: Opština Teslić, Srednja škola „Nikola Tesla“ Teslić, ZZZRS Biro Teslić, Interfob Banja Luka, te partnerske kompanije sa područja opštine Teslić u periodu juni 2017 – decembar 2018. Ukupna vrijednost projekta je 222.113 Eura.
Proteklih mjeseci je rađena intenzivna prekvalifikacija nezaposlenih osoba za zanimanja CNC operater za drvo, Metaloglodač, Zavarivač TIG postupkom, CNC operater za metal, Monter LED displeja, te obuke za poljoprivrednike kako bi se zaposlili kroz osnivanje komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva. Prekvalifikacije i obuke ukupno je prošlo 89 osoba dok će sedam proizvodnih preduzeća zaposliće 26 novih radnika a ugovore su potpisali i poljoprivredni proizvođači, njih 26, koji su se odlučili za komercijalnu proizvodnju, odnosno formiranje komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva. Veoma značajan podatak je da će 14 ženskih osoba kroz ove podsticaje dobiti posao.
Više...
 
DODIJELJENE NAGRADE ZA NAJBOLJE PRIJEDLOGE NA PROJEKTU "HOĆEMO I MI U ŠKOLU" PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Mart 2018 14:05

UG Nešto Više je u završnici projekta koji realizujemo na području Tuzlanskog kantona dodijelilo nagrade učenicima i učenicama škola iz TK koji su najbolje ocijenjeni na konkursu „Ovako ja vidim svoju školu pristupačnu za sve“. Na ovom konkursu osnovci i srednjoškolci iz TK imali su priliku kroz likovno, tehničko i literarno stvaralaštvo ponuditi rješenja za probleme arhitektonskih barijera u svojim školama i načinu na koji se može raditi na boljoj pristupačnosti i prilagodljivosti škola osobama s invaliditetom. Ukupno je pristiglo 57 radova, tabletima je nagrađeno 12 najboljih, a svi/e prijavljeni/e su dobili utješne nagrade. U proteklih 6 mjeseci posjetili smo 90 osnovnih i srednjih škola s područja TK, u sklopu projekta „Hoćemo i mi u školu“ prikupljajući podatke o stanju pristupačnosti i prilagodljivosti škola za pristup učenika i učenica s invaliditetom koje unosimo u online mapu dostupnu na www.zelimznanje.com/map. Konkurs je jedna od aktivnosti u okviru ovog projekta kojom smo željeli probuditi radoznalost najmlađih kako bi razmišljali o problemima svojih vršnjaka i ponudili rješenja. Pored mape, bitno je napomenuti da ćemo školama ponuditi i prijedloge arhitektonskih nacrta koji

Više...
 
Uspješno završene obuke za nezaposlene poljoprivrednike sa područja Teslića sa ciljem zapošljavanja PDF Ispis E-mail
Srijeda, 07 Mart 2018 13:28
Tokom perioda februar-mart 2018. godine Udruženje građana „Nešto Više“ je zajedno sa partnerima na projektu „Parterstvom do novih radnih mjesta“, koji se realizuje u opštini Teslić, organizovalo obuku iz poljoprivrede. Više od 55 nezaposlenih osoba sa područja opštine Teslić je prisustvovalo obukama a 48 ih je zadovoljilo kriterije za apliciranje za poticaje  koji će biti dati onima koji budu imali najbolje biznis planove i osnuju komercijalno poljoprivredno gazdinstvo i na taj način se  zaposle. Obuke je proveo Centar za ekonomski i ruralni razvoj CERD u saradnji sa lokalnim expertima iz oblasti poljoprivrede. Obrađen je veliki broj važnih tema kako bi korisnici projekta mogli ostvariti što bolje rezultate nakon osnivanja komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva. Korisnici su prošli obuku iz sledećih tema: Profitno orijentisana poljoprivredna proizvodnja, uvod u izradu biznis planova (isplativost na malim / velikim gazdinstvima i kako je organizovati da bi bila profitabilna), uz uvod o IPARD like, Ekonomski parametri poljoprivredne proizvodnje, analiza biznis planova, Profitabilne proizvodnje na malim gazdinstvima (Plastenička proizvodnja, Tehnologija poljoprivredne proizvodnje kornišona i malina, Stočarstvo i govedarstvo), Agroturizam i ostali oblici ruralnog turizma kao dodatni izvori prihoda poljoprivrednih gazdinstava (direktni plasman proizvoda).
Za sve korisnike projekta koji su uspješno završili obuke iz poljoprivrede otvara se mogućnost dobijanja podsticaja za zapošljavanje kroz osnivanje KPPG a u vrijednosti od 3000 KM

Planirana sredstva za realizaciju Programa obuke i stručnog usavršavanja obezbijeđena su iz sredstava EU po Programu Međunarodne organizacije rada – ILO “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“ u okviru implementacije Projekta ”Partnerstvom do novih radnih mjesta”.

Više...
 
REZULTATI KONKURSA "Ovako ja vidim svoju školu pristupačnu za sve" PDF Ispis E-mail
Utorak, 13 Februar 2018 15:04

U okviru projekta "Premostimo barijere - Hoćemo i mi u školu" kojeg realizujemo u saradnji sa osnovnim i srednjim školama sa područja Tuzlanskog kantona na konkurs koji je bio otvoren za sve učenike/ce sa područja TK pod nazivom "Ovako ja vidim svoju školu pristupačnu za sve" pristiglo je 57 radova. Veoma je teško bilo izdvojiti 12 radova koji će biti nagrađeni vrijednim nagradama. Svi pristigli radovi su veoma originalni, maštoviti i nude dosta lijepih rješenja tako da ćemo nagraditi lijepim nagradama i sve ostale učesnike koji su se prijavili. O mjestu i datumu preuzimanja nagrada ćemo pojedinačno obavijestiti sve učesnike. Zahvaljujemo se svima koji su poslali svoje radove i koji su se potrudili da razmišljaju o problemima sa kojima se susreću mlade osobe sa invaliditetom, te što su ponudili svoja rješenja za rješenje postojećih problema u obrazovnim ustanovama. Čestitamo!

12 najbolje ocijenjenih radova:

1 Ema Dizdarević IV razred Tuzla
2 Marina Krešić III razred Tuzla
3 Ernada Hodžić II razred Živinice
4 Ajdin Karić III razred Tuzla
5 Zukić Tahira VIII razred Vražići
6 Sead Fazlić II razred Čelić
7 Ismail Gluhić VI razred Tuzla
8 Melisa Šahbazović III razred Banovići
9 Jasmina Hadžimešanović II razred Tuzla
10 Asmir Ćorsuljić IV razred Tuzla

Selmedin Šećić IV razred
11 Šefika Mujić I razred Živinice
12 Sanina Bukvarević VI Pasci

Azra Bećirović VI

Nadir Hrnjić VI

napomena: Grupni radovi (br 10 i br 12) će biti nagrađeni po jednom nagradom bez obzira na broj učesnika.

Više...
 
POČETAK OBUKA NA PROJEKTU "PARTNERSTVOM DO NOVIH RADNIH MJESTA" U TESLIĆU PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Februar 2018 12:37
Nezaposlene osobe sa područja opštine Teslić koje su nakon javnog konkursa odabrane da se obuče za CNC operatere, metaloglodače i varioce počele su početkom februara 2018. godine sa obukama. Teorijski dio obuka se odvija u prostorijama našeg partnera na projektu tj Srednje škole "Nikola Tesla" Teslić. Praktični dio obuka će se odvijati u lokalnim firmama, takođe partnerima na projektu. Zanimanja za koja se vrši obuka su veoma tražena i lokalne firme koje se bave obardom drveta i metala imaju veliku potrebu za ovom vrstom stručnog kadra. Obuke su intenzivne i trajati će do kraja mjeseca marta 2018. godine. Nakon obuka svi koji polože ispit će dobiti i certifikate o obuci te steći priliku da se zaposle u firmama kod kojih su bili na praktičnoj obuci.Udruženje građana „Nešto Više“ kao vodeći partner i Opština Teslić kao jedan od glavnih partnera na projektu koordinišu obuke uz pomoć Akademije za obrazovanje odraslih WMTA Banja luka. Projekat „Partnerstvom do novih radnih mjesta“se realizuje u okviru ILO projekta. Planirana sredstva za realizaciju Programa obuke i stručnog usavršavanja obezbijeđena su iz sredstava EU po Programu Međunarodne organizacije rada – ILO “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“
Više...
 
« Početak  «   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   »   Kraj   »

Stranica 1 od 53